TÜİK 2020 yılının enflasyon oranını yüzde 14,60 olarak açıkladı. Günlük enflasyon ölçümü yapan Enflasyon Araştırma Grubu ise yıllık enflasyonun yüzde 36,72 olduğunu söyledi. TÜİK’e göre aralık ayında bir önceki ayın enflasyon oranına göre yüzde 1,25’lik bir artış var.
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin açıklamasına göre de 2019 yılının enflasyon oranı yüzde 11,84 iken 2020 yılının enflasyon oranı yüzde 14,60 olarak hesaplandı.
2020 Enflasyon Değerleri
Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi ve ENAG üyesi olan Veysel Ulusoy, pandemi krizinin de etkisiyle yüksek enflasyon değerlerinin önümüzdeki 18 ay boyunca etkisinin süreceğini düşünüyor. Enflasyondaki en yükse artış ise mal ve hizmetlerde gerçekleşti.
Türkiye’de gerçek enflasyon değerlerinden ayrı olarak ana harcama grupları değerlendirildiğinde mal ve hizmetlerde yüzde 28,12 değerinde artış gösteren bir grup var. Bunu takiben yüzde 21,12 artış ile ulaştırma, yüzde 20,61 artış ile gıda ve alkolsüz içecekler son olarak yüzde 18,04 artış ile de ev eşyası var. Gıda ve ayakkabılardaki fiyatlar yüzde 0,32 azalmış ve en düşük artış gösteren grup yüzde 0,65 ile alkollü içecekler ve tütün olmuştur.
Bunun devamında yüzde 5,73 ile haberleşme, yüzde 6,84 ile eğitim var. Konutta durum yüzde 9,54 iken eğlence ve kültürdeki enflasyon değeri yüzde 10,44 olarak açıklandı. Lokanta ve otel fiyatlarına bakıldığında ise yüzde 12,70 ile yıllık enflasyonun altında kaldığı görülebilir.
Steven Hanke’ye Göre Türkiye’deki Gerçek Enflasyon
Türkiye’de gerçek enflasyon değerlerini sosyal medya hesabında açıklayan Steve Hanke, Türkiye’nin gerçek enflasyon değerinin yıllık yüzde 48,49 olduğunu savundu. Enflasyon sorununun çözülmesinde ise altına endeksli para sistemini işaret etti. Bu sistem hayata geçirilmezse durumun düzelmeyeceği ve yıllık enflasyon değerinin TÜİK rakamlarına göre yüzde 11,89 değil, Türkiye’de gerçek enflasyon değerinin yüzde 48,49 olduğunu duyurdu.
Atilla Yeşilada’dan Gerçek Enflasyon Değerleri
Ekonomist Atilla Yeşilada da vatandaşların TÜİK verilerine inanmadığını ve bu yüzden paralarını faizle TL mevduatına yatırmadıklarını söyledi. Halkın TÜİK verilerine inanması durumunda dolarizasyon da sonra erer dedi. Dolarizasyon Türkiye’de en büyük mali sorunlardan biri haline geldi ve ekonominin yönetiminde değişiklik olmasına rağmen vatandaşların dolara olan yatırımı artmaya devam ediyor.
Vatandaşların TÜİK verilerine göre işsizlik ve enflasyon oranlarına inanmaması sebebiyle bu sorunun devam edeceğini dile getirdi. Aynı zamanda TÜİK verileri şeffaflıkla hesapladığını açıklaması ve veri tabanını ekonomistlere açması gerektiğini söyledi. Eğer Türkiye’de gerçek enflasyon değeri açıklanırsa, vatandaşların dolarlarını bozdurabileceğini söyleyerek öneride bulundu.
Enflasyon Neden Artıyor?
Ekonominin beklentilerin üzerine dönebilmesinin insanların TÜİK verilerine olan güveninin artmasıyla bağlantısı olduğu düşünülüyor. İnsanlar bu verilere güvenmeyerek paralarını dolar olarak tutuyor ve faizli mevduat hesaplarından uzak duruyorlar. Türkiye’de para akışı sağlanamıyor ve bu yüzden enflasyon da yükselmeye devam ediyor. Ekonomistlerin de bu veri tabanlarına erişebilmeleri, halkın güveninin artmasında önemli rol oynayabilir.